Categorieën
algemeen auteursblog misdaadromans

Ik twijfel…in de Boekenweek

Ik twijfel… Een mini-zinnetje dat met enige regelmaat aan mijn lippen ontsnapt, al sinds mijn kindertijd. Voor besluiteloze mensen als ik is elke keuze ook echt een keuze. Die zin moet je misschien nog een keer lezen om het te snappen. Vooral als je zelf altijd precies weet wat je wilt, wanneer, waar en hoe.

Keuzes

Want als rechtdoorzee-type voel je vaak niet eens de keuzes; je hebt al beslist voordat je brein ook maar het idee krijgt dat er een keuze is. ‘Eh…oké’, denkt het dan opgelucht, ‘daar hoeven we als hersencellen niet meer over te bakkeleien. En door.’ Heerlijk hoor. Net als die man in die frisdrank-reclame: ‘Ja, dat wil ik, nee dat niet.’ Soms lukt het me. Dan heb ik zo’n periode dat ik heel makkelijk keuzes maak. Ik ga dat, dat en dat doen, en ik doe het zo. Wauw. Vaak sta ik er zelf van te kijken. Want meestal is er toch een tweestrijd.

Tweestrijd

Tweestrijd; het thema van de Boekenweek dit jaar. Een mooi woord. Een strijd in jezelf, want je bent eigenlijk nooit alleen. De engel en de duivel, ze zijn er altijd. Vaak is de ene sterker, soms de ander. Maar altijd bemoeien ze zich met elkaar en zelden zijn ze het eens. Hoogst irritant. Ik denk trouwens dat ze zichzelf ook nog opsplitsen; de eigenwijze, de trotse, de onzekere, de barmhartige. Voordat je denkt dat ik kamp met een zekere stoornis, nee hoor, iedereen heeft dat. De één luistert alleen meer naar de verschillende gedachten dan de ander. Hoe dat komt weet ik niet, daar hebben neurologische bollebozen vast wel een verklaring voor. Maar of je nu vaak twijfelt of niet, veel mensen ervaren op bepaalde momenten een dilemma. Doe ik dit… of toch dat?

Personages

Tweestrijd dus. Soms is het kiezen tussen twee kwaden. In veel boeken zijn de meest interessante personages, degenen die kampen met zo’n tweestrijd. Hoe schrijnender, hoe beter. En het werkt in alle genres: romans met onmogelijke liefdes, oorlogsboeken waarin iemand moet kiezen tussen het ene of het andere kind – vreselijk dit, maar oké – en thrillers waarin de speurder zijn gevoel en verstand niet op één lijn krijgt. Of de dader. Wroeging na een daad. Maffiosi die een vriend moeten ombrengen. Tweestrijd. Wel of niet. Oorzaak en gevolg. Het blijft een heerlijk fenomeen.

Dana, Derk en Oscar

Ook in mijn boeken zijn er personages die last hebben van die tweestrijd. Dana kampt continu met dilemma’s, op liefdesgebied en daarbuiten, Oscar staat met één been nog in zijn oude omgeving en Derk merkt zowel in zijn werk als privé dat verstand en gevoel niet altijd samengaan. Een spoor van herkenning en In de lens gevangen zijn de twee titels die ik heb uitgebracht en het derde deel is onderweg. Het duurt nog even, maar deel drie komt. Ik zit nog in tweestrijd over het moment van publicatie, de titel, de kaft, de … je snapt het nu wel denk ik.

De Boekenweek

De Boekenweek heeft dit jaar tweestrijd als thema en zaait daarmee ook de twijfel voor ons als lezers. Koop ik dit boek, of toch dat…? Sommige mensen vertrouwen op hun eerste ingeving. Anderen kopen ze gewoon allebei. Of, doe ‘ns gek, alledrie. En misschien is het heel verrassend als je juist kiest voor een boek dat je normaal gesproken nooit zou uitzoeken. Het kan allemaal in de Boekenweek. Je krijgt er in ieder geval bij besteding vanaf €15,00 een mooi geschenk bij, daar kan geen tweestrijd over ontstaan. Succes met kiezen.

In 2020 was het thema van de Boekenweek: Rebellen en dwarsdenkers. Bekijk hier mijn blog-artikel over dat thema.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *