Categorieën
algemeen auteursblog misdaadromans

Stof tot nadenken

Thuis. Een woord dat momenteel een iets andere lading heeft. Thuis was voor velen een vrijwillige plek. Nu is het voor velen een verplichte plek. Thuis. Het blijft – voor de meesten van ons – een fijne plaats om te zijn, hoe dan ook.

Thuis werken is misschien niet altijd even praktisch, vooral als het hele gezin er rondscharrelt. Of als de onlineverbinding met je werk het laat afweten. Maar voor veel mensen is thuis wel een veilige haven. Dat was het misschien altijd al voor je, maar momenteel kun je het heel letterlijk zien. Mensen die toch de deur uit moeten voor hun werk, zien het zo. Mensen die onverhoopt in het ziekenhuis liggen, zien het zeker zo. Thuis.

Misschien heb je financiële zorgen, gezondheidsklachten of maak je je druk om je dierbaren. Een schrale troost is dat je niet alleen staat. Alle mensen om je heen voelen hetzelfde en verkeren in dezelfde onzekerheid. Het is goed om je af en toe af te sluiten van al het Corona nieuws. Om je te richten op iets anders. Lichamelijke actie is goed, lekker bezig zijn, je nuttig maken, je hoofd leeg.

Maar ook dat hoofd mag af en toe geprikkeld worden met andere informatie dan besmettingscijfers, symptomen en voorzorgsmaatregelen. Je voelt ‘m al aankomen zeker? Inderdaad:

Lees een boek.

Een boek brengt je in een andere wereld, geeft nieuwe denkbeelden, voedt je hersenen. Een mooi naslagwerk of een heerlijke roman of thriller. Je waant jezelf even in een andere omgeving, zonder Corona, hoe fijn is dat? Ook als je zelf in het ziekenhuis ligt, of thuis op bed, en je bent in staat om te lezen, dan kan ik je dit van harte aanbevelen.

Natuurlijk moeten we onze ogen niet sluiten en realistisch blijven. Ik ben ervan overtuigd dat je veel beter in staat bent alles helder en krachtig te doorstaan, wanneer je jezelf juist af en toe aan die realiteit onttrekt. Een Netflixje? Ja, dat kan ook. Dat geeft je ook (tijdelijk) een goed gevoel.

Toch zie ik het een beetje als snelle en langzame koolhydraten. Films en series kijken zijn leuke afleidingen, maar een boek werkt langer door. En het is beter voor je brein. Als je leest werken je hersenen intenser en raakt de informatie dieper in je geheugen. Je kunt er dus langer van nagenieten. En in veel gevallen steek je er ook meer van op.

Als je een film kijkt en er loopt iemand de kamer in, dan ben je meestal direct afgeleid. Als je een boek leest en het boeit je, dan kunnen ze bij wijze van spreken een bom laten ontploffen zonder dat je het in de gaten hebt. Kortom, je sluit je beter af. Conclusie? Je bent daarna beter opgeladen en beter opgewassen tegen wat nog komen gaat.

Dus mijn advies is: Pas goed op jezelf en op elkaar, loop naar die boekenkast, of shop een nieuw boek, vandaag nog, en sluit jezelf elke dag een halfuurtje af. Het werkt. Echt waar. Het geeft je wat andere stof tot nadenken. En dat heb ik hopelijk ook een beetje gedaan.

Ik wens iedereen die het nodig heeft, heel veel sterkte toe en geef een dikke pluim aan alle mensen die ons elke dag helpen om – naar omstandigheden – zo normaal mogelijk door te blijven leven.

Tot snel. En lees.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *