Categorie├źn
NT2 leesboekjes

Bij ons in de Molenstraat

‘Een serie zou leuk zijn.’ Die woorden kreeg ik mee van Kirstin, eigenaar van uitgeverij Arcos Publishers. We hadden het er even over gehad, wat ik voor me zag bij NT2 leesboekjes. Tot voor kort kende ik de term niet eens. Het was begin 2018, in Utrecht.

Lees verder
Wat is een NT2 leesboekje?

Op de heenweg in de trein had ik er al over nagedacht. Leesboekjes voor mensen die Nederlands leren. Wat zag ik voor me? Ik kreeg een beeld van typisch Nederlandse dingen, hoe wij ons gedragen en wat onze gewoontes zijn. En vooral, hoe dat overkomt op mensen uit andere landen. Humor, natuurlijk, dat moest er ook in.

Kirstin vertelde me de spelregels: Eenvoudig, maar niet te kinderlijk en voorzien van vele herhalingen, zowel in woorden als zinsopbouw. Dat vergt van een schrijver een ommezwaai; in mijn werk als copywriter en auteur ben ik gewend om juist variatie aan te brengen. Op alle vlakken. Dit moest anders. Totaal anders. Het sprak me direct aan.

Het ontstaan van de serie

De terugweg in de trein was – mede door het leuke gesprek – nog veel inspirerender. Een serie … Ik zag direct een straat voor me: huizen, een voetbalveldje, stoepen, plantsoenen. In die straat wonen allemaal verschillende mensen; alleenstaanden, gezinnen en ouderen, van diverse nationaliteiten. Ze maken van alles mee. Herkenbare, spannende, grappige, verdrietige en mooie situaties. Ik glimlachte naar de koeien in het weiland waar we voorbijschoten; een serie was geboren.

De personen uit de straat kregen een gezicht, een naam, een uiterlijk en – dat vind ik altijd het leukste aspect – een karakter. De verhalen kwamen daarna als vanzelf. Ieder verhaal heeft een of twee hoofdpersonen en daarnaast komt een aantal bewoners weer terug. Zo leer je de mensen van de Molenstraat steeds beter kennen: Lies, Achmed, de familie Baks, opa en oma Tan, en de anderen.

De Molenstraat

De saamhorigheid die voelbaar is in alle verhalen gaf mij het idee voor de titel van de serie: Bij ons in de Molenstraat. Het wij-gevoel overheerst. En dan natuurlijk die typisch Nederlandse straatnaam genoemd naar een internationaal zeer herkenbaar Nederlands boegbeeld: de molen. Een ode aan dit prachtige bouwwerk.

Met veel plezier werk ik momenteel aan de serie. Deel 1 en 2 zijn verkrijgbaar en ook deel 3 staat in de startblokken. Het worden er in totaal zes. Zes leesboekjes over de bewoners van de Molenstraat. Ik hoop dat veel mensen met een glimlach de boekjes dichtslaan. Een glimlach van trots, omdat ze een Nederlands boekje kunnen lezen (die o zo moeilijke taal!), van vertrouwen, omdat het eigenlijk helemaal niet zo raar is in Nederland als je er wat meer over leest, en van plezier, omdat nou juist dat is wat ik met deze verhalen probeer te brengen.

Meer info over de leesboekjes

Ben je benieuwd naar de serie leesboekjes ‘Bij ons in de Molenstraat’? Kijk op www.ghislainefrison.nl of werp een blik in de webshop van The CI Bookshop. Zowel als particulier, school of instantie vind je daar alle informatie. Ook hebben een paar docenten en leerlingen een review geplaatst, en dat waarderen we enorm; zij zijn tenslotte de praktijkdeskundigen. Veel dank dus daarvoor.

Zodra er meer nieuws is over de NT2-boekjes die ik schrijf, kom ik bij je terug!

3 reacties op “Bij ons in de Molenstraat”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *