Categorieën
algemeen auteursblog

Waar koop jij een boek?

waar koop jij een boek?

De boekwinkel blijft voor mij met stip op 1 staan als het gaat om het kopen van een boek. Een echt boek. Zo een van papier met een kaft. Veel mensen blijven dol op dit leesvoer. De geur, het gevoel. Anderen zijn helemaal fan van e-books. Hoe zit dat met jou? Heb jij een voorkeur? En waar koop jij een boek?

Beleving

Bij het kopen van een boek speelt beleving een grote rol. Je zintuigen raken geprikkeld door de sfeer van een boekwinkel. Al die boeken van zoveel schrijvers, de afbeeldingen, kleuren, geuren, de tastbaarheid.

Die beleving is een groot goed. Je pakt een boek op en voelt het gewicht; hoe ligt het in je hand, hoe voelt het om er doorheen te bladeren, de dikte van het papier, de geur die je ervaart als je de bladzijden laat … tja hoe heet dat eigenlijk? ‘Prrrt.’ Zo’n geluid maakt het. Als je de bladzijden laat prrrt-en. Of frrrt-en. Laat ritselen; dat is tenminste een echt woord, maar dekt niet geheel de lading, naar mijn mening. Hoe dan ook, je kent het wel.

De kaft

Ook de kaft van een boek kan enorm tot de verbeelding spreken. De afbeelding trekt aan je, de titel maakt nieuwsgierig. De kaft speelt zeker een rol bij de aanschaf van een boek. Maar, toegegeven, een kaft is ook online mooi zichtbaar en op het moment van aanschaf kun je bij een e-book dat stukje beleving eveneens ervaren. Een beleving die wel voorbij is op het moment dat het boek op je reader staat; Die kleine zwart-wit afbeelding doet het wauw-gevoel volledig teniet. Dat is toch een verschil met wat je voelt als je zo’n mooie kaft op je nachtkastje ziet liggen.

Voordelen e-book

Een fysiek boek biedt dus veel extra’s, maar hoe zit dat met een e-book? We worden tenslotte steeds digitaler. Ook ik lees regelmatig e-books. Ik vind beide versies van een boek prettig. In bed, bijvoorbeeld, vind ik een e-reader ideaal. Het weegt nauwelijks iets.
Heb je weleens liggend een pil van 600 pagina’s boven je hoofd vastgehouden? Niet te doen.

Ook op vakantie is een e-reader handig. Het neemt amper ruimte in als bagage en in de zon is het scherm prima te lezen, in tegenstelling tot dat van je telefoon of tablet. Ook heb je minder last van zand tussen de bladzijdes of waterspetters op het papier. Een e-book heeft dus zeker ook een aantal voordelen ten opzichte van een fysiek boek.

Prijs boek vs e-book

Qua prijs is een e-book vaak aantrekkelijker. Voor een paperback betaal je gemiddeld tussen de tien en twintig euro. Een hardcover is nog wat prijziger. Een e-book blijft daarentegen meestal wel onder de tien euro. Uiteraard is dat te verklaren door het materiaalgebruik en de drukkosten.

Maar ook hier speelt beleving een grote rol: wil je iets tastbaars, een mooie blikvanger in je boekenkast, het gewicht in je handen, de geur van het papier? Dan ben je iemand die het ervoor over heeft om wat meer te betalen.

Vind je een boek vooral een eenmalig ding, houd je niet van boekenkasten en maakt het voor jou niets uit of je een boek of e-reader in je handen hebt? Dan is je keuze ook snel gemaakt. Het blijft vooralsnog een kwestie van smaak.

Daarnaast moet ik vermelden dat er ook fysieke boeken voor een scherpe prijs worden aangeboden; voor tien of twaalf euro koop je nog weleens een leuk boek. Het betreft dan vaak wel eerder uitgegeven titels of boeken van een uitgever die bewust kiest voor een ander segment. Maar met een kleinere portemonnee kun je ook prima je boekenkast vullen. En dan heb ik het nog niet gehad over het aanbod van tweedehands boeken…

Wat vindt de auteur?

Voor een auteur maakt het op zich niet zoveel uit waar jouw voorkeur naar uit gaat. Het verhaal blijft hetzelfde; de beleving daarvan is niet afhankelijk van het materiaal. Natuurlijk vind je het als auteur leuk om een boek van jezelf in handen te hebben, een mooie kaft, een flink gewicht. Omdat je veel tijd steekt in het schrijven, geeft een echt boek iets meer terug, zo voel ik dat tenminste. Je zou verwachten dat een e-book minder interessant is qua verdienste – omdat de verkoopprijs een stuk lager ligt – maar dat is niet het geval.

Het verschil in kostprijs

Het bedrag dat een schrijver verdient aan een e-book ligt in verhouding juist hoger dan dat van een boek. Dat heeft alles met kosten te maken. Zoals ik hierboven al aanhaalde, zijn de fabricagekosten van een boek natuurlijk veel hoger dan die van een digitaal bestand. Maar ook bij de papieren versie loopt het bedrag voor de auteur soms uiteen. In mijn geval , ik werk zonder uitgever, zijn mijn boeken ook verkrijgbaar via het platform BraveNewBooks. Als je daar rechtstreeks een boek aanschaft, betaal je als lezer dezelfde prijs, maar krijgt de auteur iets meer marge. Zowel bij een e-book als een fysiek boek.

De verkooppunten

Er zijn vele aanbieders van boeken. Je hebt de fysieke winkels, zoals de boekwinkel om de hoek, maar ook de supermarkt, het tuincentrum of de bouwmarkt zien in boeken een prima bijverkoop. En daarnaast zijn er natuurlijk de online verkooppunten, zoals bol.com. Ook is er een samensmelting: de meeste boekwinkels hebben tegenwoordig een webshop.

Het belang van het verkooppunt

Bovenstaande verkooppunten zijn voor een schrijver erg belangrijk: je krijgt er bekendheid door. Maar er is wel een verschil. De verkoper in de boekwinkel wijst een klant op jouw boek. En de affiniteit met de schrijver is groot; vaak nodigen boekwinkels schrijvers uit om hun boek te promoten. Dat is erg leuk, je kunt dan je lezers ontmoeten en horen wat zij graag lezen.

Bol.com en zijn kornuiten zijn veel onpersoonlijker, maar doordat ze zoveel worden bezocht, is je publiek ook heel groot. En bij de supermarkt kijken mensen – ook al zijn ze niet op zoek – vaak even op de tafel waar de boeken liggen.

Ook voor jou als klant is er een verschil in de verkooppunten. Het voordeel van een echte boekwinkel is dat de verkoper je goed kan adviseren over een boek. Deze mensen lezen zelf veel en horen de meningen van hun klanten. Zo heb je vaak kans dat je op een leuk boek wordt geattendeerd. Online moet je het met reviews doen, die ook een redelijk beeld geven, maar niet altijd betrouwbaar zijn. En bij andere fysieke verkooppunten zul je puur op je eigen ingeving af moeten gaan.

Kortom, het is maar net wat jij waardevol vindt.

Ik ben erg benieuwd waar jouw voorkeur naar uitgaat. Lees je digitaal of op papier? En heb je daar een speciale reden voor? Vertel ‘ns waar jij je boeken koopt. Ik kijk uit naar je reactie.

Je kunt me ook een persoonlijke mail sturen: contact@ghislainefrison.nl

Interessant?

Vind je dit onderwerp interessant en wil je er meer over lezen? KVB Boekwerk heeft een uitgebreid consumentenonderzoek gedaan naar de beleving van kopers en leners van boeken. Er wordt ook gekeken naar de verandering in ons leesgedrag door alle nieuwe digitale vrijetijdsbestedingen. Het artikel vind je hier.